Mixajul Fosfenic

Memorarea în Fosfenă

După ce ați citit un pasaj sau un capitol, faceți fosfena apoi, în întuneric, imediat după fixarea lămpii pentru a nu pierde timp, începeți să vă gândiți la ceea ce tocmai ați studiat.

Imediat după ce ați făcut fosfena, puneți un bandou pe ochi; în prezența fosfenei, regândiți-vă succint la ceea ce tocmai ați studiat, asta vă va ajuta să rețineți pasajul citit.

 

Reunirea unui gând cu fosfena se numește: Mixaj Fosfenic.

Multor oameni le place să citească la soare, acesta luminând puternic cartea.

De bicei, atunci când se citește într-o cameră, lumina este cel mai adesea indirectă sau foarte departe de text, ori totuși prea slabă pentru a permite o fosfenă, în timp ce reflexia luminii solare pe o carte provoacă o fosfenă prin reflexia pe pagina albă.

Dr. Lefebure a făcut foarte devreme observația următoare:

Până la vârsta de 12 ani, eram un ignorant și am suferit mult moral din cauza asta. S-a ajuns până la punctul în care la unsprezece ani profesorul a vrut să mă scoată definitiv pe poarta liceului și nu am rămas decât datorită intervenției energice a bunicii mele. Ori, după vacanța de Paște din al doisprezecelea meu an, am devenit subit un elev bun și într-o manieră atât de surprinzătoare încât colegii mei m-au purtat în triumf prin curte. Mai târziu, am fost mereu printre cei mai buni la științe.

Ce se petrecuse deci în această faimoasă vacanță de Paște? Noi ne mutasem. Înainte, locuiam într-un apartament în care nu era niciodată soare. Noul apartament era minunat de însorit și m-am obișnuit să lucrez destul de des cu soarele pe carte, cu toate că unii pretindeau că îmi voi face rău ochilor. Ori, nu s-a întâmplat nimic din asta, ba dimpotrivă, pornind de la acest moment eu am devenit un elev bun. Exista acolo, cred, ceva precursor al cercetărilor mele despre fosfene.

Se remarcă faptul că se înțelege mai bine un text și este reținut mai bine dacă el este puternic luminat. Dacă se realizează cu o lampă, trebuie avut grijă ca ea să fie într-un reflector adânc din metal, pentru a nu avea raze direct în ochi. Dacă luminarea textului este făcută de soare, trebuie să te întorci pe trei sferturi pentru ca să fie luminată doar cartea.

Ulterior, am fost întotdeauna printre cei mai buni la științe și am terminat între primii la P.C.N. (Fizică, Chimie, Științe Naturale), pe atunci an pregătitor pentru Medicină, cu toate că erau mai mult de patru sute de candidați în această sesiune și că eram printre cei mai tineri (17 ani).

Nu toată lumea are șansa să locuiască într-o regiune foarte însorită și pentru a stimula activitatea fosfenică studiind, se poate utiliza cu succes lampa fosfenică a Dr. Lefebure amplasând-o destul de aproape de tine și un pic deasupra cărții sau textului, dar în așa fel încât să nu fii deranjat de becul lămpii. Ceea ce ne interesează aici este să profităm de reflexia luminii pe pagini și deci să obținem constant fosfene fără să ne preocupăm de acest lucru. Lectura decurge în continuare complet normal. Singura diferență este o luminare mai bună a textului. Dar ce diferență!

Totuși, atenție, nu pentru că se trăiește într-o regiune însorită se ajunge obligatoriu mai inteligent și se reușește mai bine în studii. Căci totul nu este decât în funcție de context. A FACE DOAR FOSFENE NU DEZVOLTĂ NIMIC, sau aproape nimic. Amestecul gândurilor cu fosfenele (mixaj) este imperativ cel care permite dezvoltarea memoriei și atenției. Este foarte evident că, într-o regiune însorită, este mult mai ușor să realizezi aceste „mixaje”, chiar involuntar.

TIMP DE PRACTICARE ȘI DURATA ȘEDINȚELOR

Nu există o limită a numărului de fosfene care se pot face în cursul unei ședințe de lucru. Mulți studenți practică încontinuu timp de mai multe ore fără cea mai mică oboseală, prin o fixare la fiecare cinci, zece sau cincisprezece minute de studiu. Pentru un copil, este suficient ca el să-și facă toate temele și să-și învețe lecțiile sub fosfene pentru ca rezultatele școlare să se îmbunătățească rapid.

Studenții și adulții învață adesea mai multe ore ca urmare a importanței programelor. Le este suficient să asocieze fosfenele studiului, ceea ce permite câștigarea de timp și acumularea unei energii considerabile în gândire și sistemul nervos. Se vor face deci sistematic atâtea fosfene cât este posibil în timpul studiului.

Fosfeno-pedagogia nu este numai o metodă care permite o muncă mai eficientă; este mai ales o tehnică ce permite o adevărată dezvoltare a personalității.

Iată de ce Dr. Lefebure a distins două domenii specifice de aplicații: studiul tehnicilor ritmo-fosfenice pe de o parte și metoda pedagogică pe de alta, pe care a dezvoltat-o în cartea sa Mixajul Fosfenic în Pedagogie, metodă pentru care el a primit Medalia de Argint a Salonului Inventatorilor, în 1975, la Bruxelles.

Multă vreme neînțelese, fixările surselor luminoase s-au transformat într-un simplu ritual despre care anumite tradiții și practici au sfârşit prin a-i uita sensul și importanța.
Totuși, nu este vorba de utopie nici măcar de credință, care nu sunt decât o măsură de siguranță în cel mai rău caz. Experiența inițiatică începe acum, adică ea face parte din viață. Ea îmbogățește viața căci oferă mijloace „noi” pentru a o sesiza. Nu este încă o falsă speranță ci un număr considerabil de consecințe în viața cotidiană. Și se poate verifica prin tine însuți dacă o dorești cu adevărat. Dr. Lefebure a oferit mijloacele. Mixajul Fosfenic în pedagogie este cu siguranță cel mai frumos cadou pe care l-a făcut umanității! Are ea înțelepciunea să-l folosească…

Cei din vechime spuneau adesea: „Lumina este sursa cunoașterii”.
Astăzi, datorită lucrărilor Dr. Lefebure, noi înțelegem de ce.

Echivalentul mixajului fosfenic: Mixajul Acufenic

Alte animații

Fosfena Pedagogică

prima parte.

Lectura sub Fosfenă

partea a 2-a.

Mixajul Acufenic

partea a 4-a.