Faq: Generalităţi despre punerea în practică a fosfenismului

Ce este Mixajul Fosfenic? Principiu de bază.

A face doar fosfene, aceasta nu dezvoltă nimic, sau aproape nimic în domeniul intelectual cum ar fi memoria. A face numai fosfene aduce exclusiv o foarte mare relaxare fizică şi o reînnoire a energiei mentale.

Numai Mixajul Fosfenic stimulează ansamblul facultăţilor cerebrale. Mixaj înseamnă „amestec” (combinare).

Mixajul fosfenic constă în amestecarea unui gând cu o fosfenă

Acest amestec se face în timp (păstrând un anumit gând ales anterior în timpul prezenţei fosfenei), sau simultan în timp şi spaţiu (localizând imaginea mentală, vizuală sau auditivă în interiorul fosfenei). Acest al doilea mod de operare este mai eficient, dar mai dificil.

Pentru a obţine rezultate semnificative cu privire la dezvoltarea capacităţilor mentale, trebuie să asociem fosfenele cu munca noastră cotidiană, cu studiul sau cu tema noastră de reflecţie.

Care sunt contraindicaţiile practicării?

Singura contraindicaţie în practicarea fosfenelor este glaucomul, adică hipertensiunea lichidelor ochiului, care se manifestă prin dureri puternice ale fundului de ochi.

Este, de fapt, o contraindicaţie parţială, deoarece persoane suferinde de o formă uşoarăde glaucom au practicat cu fosfenele, în ciuda avertismentului nostru, dar luând anumite precauţii elementare. Ele au folosit un bec mai slab (40 waţi), fiind plasate mai departe şi au fixat lampa un timp mai puţin îndelungat. Glaucomul nu a evoluat şi ochii şi-au mărit rezistenţa. Astfel, aceste persoane au putut să se apropie progresiv de lampă, apoi au trecut la un bec mai puternic, fără jenă ori oboseală.

Persoane foarte sensibile la lumina observă de asemenea că, practicând regulat fosfenele, ochii li se adaptează mai bine la ambianţe luminoase şi că, după câteva luni, pot renunţa la ochelarii de soare.

După o intervenţie chirurgicală asupra ochilor (de exemplu pentru o cataractă sau o desprindere a retinei), se aşteaptă între unu şi doi ani. După o operaţie cu laser se aşteaptă şase luni sau un an.

Efectul asupra vederii este foarte favorabil, bineînţeles cu condiţia respectării regulilor de iluminare; sunt reguli stabilite pe parcursul a mai mult de 35 de ani de experienţă cu mii de cazuri. De altfel, anumite metode de reeducare vizuală cum ar fi metoda BATES, folosesc lumina pentru a reeduca vederea. În definitiv, practicarea a scurte fixări ale surselor luminoase reprezintă o gimnastică excelentă pentru ochi.

Nu vă îngrijoraţi dacă există la început câteva probleme de adaptare cum ar fi lăcrimare, durere de cap; acestea dispar după câteva zile.

GLAUCOMUL (document)

M.G.C.I.A., CURIERUL ASOCIAŢIEI. Ianuarie 1990. N° 68. Asociaţia Generală de Comerţ, Industrie şi Artizanat.

Rubrica SĂNĂTATE; Articolul „Prevenirea afecţiunilor ochiului”, pagina 13.

Autor: Dr P. Sabatier, oftalmolog la M.G.C.I.A.

Extras: „Glaucomul este o creştere anormală a tensiunii oculare. Globul se întăreşte în timp ce câmpul vizual se diminuează progresiv. Glaucomul poate conduce la cecitate prin distrugerea nervului optic ca urmare a unei tensiuni oculare foarte puternice. Glaucomul cronic este cauza numărul unu a cecităţii. Se estimează că în Franţa numărul celor atinşi de această afecţiune este în jur de 500 000.”

Pentru aceasta, după o anumită vârstă, toată lumea trebuie sa se supună unui consult. Anumite categorii de persoane trebuie să fie mai atente. Acestea sunt cele care suferă de diabet, miopie, hipertensiune arterială şi alte maladii vasculare, precum şi persoanele având antecedente familiale.

În cazul glaucomului se va urma un tratament destinat să reducă tensiunea oculară.

Persoanele afectate de glaucom (puternic) trebuie să se abţină de la practicarea fosfenelor. Dar aceasta nu le împiedică deloc să lucreze plecând de la alte elemente fenice.

Practica se adresează înainte de toate persoanelor care nu au probleme oculare importante.

Pentru mai multe informaţii a se vedea: Mixajul Fosfenic în Pedagogie.

Dacă aveţi dubii, cereţi avizul oftalmologului dumneavoastră.

Nota 1: Cuvântul fosfenă are mai multe înţelesuri. Îl regăsim în special în limbajul medical. Este la fel pentru cuvântul acufenă, utilizat în Fosfenism. Fără a intra în detalii, pentru neiniţiaţii în Fosfenism facem precizarea că noi nu lucrăm cu acufenele şi fosfenele patologice ci fiziologice.

Nota 2: Recomandăm cu tărie celor care se decid să practice Fosfenismul abstinenţa totală de la orice băutură alcoolică. Un singur pahar de vin este suficient să încetinească pentru mai multe ore rapiditatea reacţiilor nervoase, conform lui Paul PERRIN, Profesor la Şcoala de Medicină din Nantes.

A fi miop, hipermetrop sau astigmat influenţează negativ practicarea Fosfenismului?

Nu, deoarece cantitatea de lumină primită este întotdeauna aceeaşi şi această energie este cea care contează pentru operaţiunea noastră de mixare.

Dimpotrivă, ea ameliorează anumite maladii vizuale, cum sunt sinechiile (aderenţele) între iris şi cristalin, prin gimnastica puternică a irisului provocată prin alternanţa între iluminarea puternică şi obscuritate. Miopii vor putea constata o ameliorare semnificativă a acuităţii lor.

Practicarea cu regularitate a Fosfenismului creşte acuitatea vizuală cu o dioptrie în prima lună şi aceasta oricare ar fi natura deficienţei iniţiale.

Persoanele care poartă ochelari de corecţie constată rapid o ameliorare a acuităţii lor vizuale putând ajunge chiar la renunţarea la ochelari.

Dr. Lefebure este un bun exemplu pentru efectul favorabil al practicii fosfenelor asupra văzului. Cu puţin timp înaintea decesului său, la o conferinţă, el putea citi texte la distanţă, fără ochelari atunci cînd avea 72 de ani. Aceasta este cu atât mai remarcabil cu cât se ştie că după 50 de ani se instalează prezbitismul. Aceasta demonstrează efectul favorabil al fosfenelor asupra vederii. De altfel, majoritatea „vechilor” Fosfenismului (în vârstă) nu poartă ochelari.

Care sunt tulburările de vedere pe care Fosfenismul nu le modifică?

Cataracta: practica Fosfenismului nu are niciun efect, pozitiv sau nu, după cunoştinţa noastră, atunci când cataracta este destul de avansată. Ea împiedică considerabil practica din cauza iluminării insuficiente a retinei. Nu este imposibil ca stimularea circulaţiei în ochi prin alternanţa iluminărilor puternice cu obscuritatea să aibă o influenţă favorabilă pentru o cataractă înăscută. Nu avem experienţă în acest domeniu.

Particulele plutitoare în umoarea vitroasă (gelul moale care formează cea mai mare parte a interiorului ochiului, în spatele cristalinului): în general, aceste particule sunt prea transparente pentru a a fi percepute la o iluminare puternică. Există deci o evidenţiere de moment dar nici o influenţă asupra acestor corpuri, favorabilă sau nu. De reţinut că, după cincizeci de ani, rămăşiţe ale vaselor embrionare ale retinei cad în umoarea vitroasă. Graniţa dintre normal şi patologic este aici destul de greu de stabilit.

Conjunctivitele: conform oftalmologilor cărora le-am cerut părerea, iluminările pe care le folosim nu pot agrava o conjunctivită şi cu atât mai puţin s-o provoace. În trahom, o conjunctivită infecţioasă de origine africană, ochii se înroşesc mai uşor în timpul experienţei, fiind un semn care poate ajuta detectarea în cazul subiecţilor care nu-şi dădeau seama că o au, dar această congestie conjunctivală nu influenţează evoluţia bolii.

Discromatia (sau probleme de percepere a culorilor): forma cea mai cunoscută a dificultăţilor de percepere a culorilor este daltonismul (confuzia între verde şi roşu). Este evident mult mai dificil să întrebi un daltonist despre culorile pe care el le percepe în fosfenă deoarece cuvintele nu au acelaşi sens pentru el ca pentru noi. Dar am avut cazul unui bolnav suferind de o problemă de percepere a culorilor, alta decât daltonismul, problemă care fusese pusă în evidenţă de două ori, o dată la încorporarea în armată, a doua oară la un examen profesional. Acest elev ne spunea că, în fosfenă, culorile îi apar mai strălucitoare şi mai bine diferenţiate ca de obicei.

Am făcut fosfene şi am o roşeaţă conjunctivală şi furnicături ale ochilor.

Înroşirile sunt urmare a vasodilataţiei conjunctivei. Aceasta se datorează lipsei de obişnuinţă şi dispare după două sau trei zile de practicare a Fosfenismului.

Furnicăturile (mâncărimile) se datorează absenţei clipirilor.

Câte fosfene se pot face pe zi cu Lampa Fosfenică?

Câte se doreşte. Studenţii care îşi pregătesc examenele revăd cursurile sub fosfene timp de multe ore (uneori până la opt sau nouă ore) într-o singură zi şi continuă să resimtă efectele benefice.

De mai mult de 40 de ani de când metoda a fost difuzată, niciun elev nu s-a plâns până în prezent de o anumită neplăcere. Aceasta se coroborează cu numărul persoanelor care mărturisesc despre satisfacţia lor şi rezultatele evidente obţinute prin practicarea metodei.

Sunt deci mii de persoane care, în 40 de ani, au practicat Fosfenismul. Dacă aceasta ar provoca o anumită neplăcere, noi am avea cu siguranţă o limitare a difuzării în mediul ezoteric, mediu care nu este îngrijorat de aceasta în marea sa sete de cunoaştere.

Ce trebuie făcut în cazul dificultăţilor de observare şi de acomodare cu lumina?

Trageti-vă mai mult spre spate sau îndepărtaţi Lampa Fosfenică un pic mai mult de cei 1,50 m preconizaţi de Doctorul Lefebure. Înclinaţi uşor lampa spre bază astfel ca fasciculul de lumină să lumineze puţin mai mult în direcţia solului.

În sfârşit, pentru persoanele având o sensibilitate extremă la lumină, puneţi în faţa lămpii o batistă albă, în timpul în care ochii se obişnuiesc, sau mai bine utilizaţi un bec mai slab de 60 waţi de exemplu, îndepărtaţi-vă de lampă şi fixaţi-o mai puţin timp.

Este posibil de asemenea să se utilizeze becul cu lumină naturală. Lumina sa este foarte blândă şi perfect adaptată pentru persoanele „sensibile”.

Este necesar un material special pentru a practica Fosfenismul?

Dacă se doreşte obţinerea a câteva fosfene, cu titlu de încercare, atunci poate fi folosit un bec alb obişnuit, montat într-o lampă fără abajur. Dar, de îndată ce se doreşte trecerea la o practică efectivă, este de dorit schimbarea cu un material specializat. Astfel, nu numai fosfenele vor fi mai uşor de exploatat, dar nu veţi constata nicio oboseală oculară şi aceasta chiar după timp îndelungat de practică, aşa cum este cazul studenţilor în perioada examenelor, care fac un foarte mare număr de fosfene timp de zile întregi, de la opt la douăsprezece ore.

Anumite lămpi arhitecturale pot fi de asemenea folosite, dar în acest caz, aveţi grijă să le echipaţi cu becul corespunzător (bec de fosfenă), care este de tip mărire fotografică, bec pus în vânzare la fotografi sau de Ediţiile Fosfenism. Acest tip de bec difuzează lumina într-o manieră perfect omogenă, ceea ce dă o fosfenă mult mai luminoasă.

Este bine să măreşti luminozitatea?

În planul pedagogic, NU. Regula stabilită de Dr. Lefebure după mai bine de 35 de ani de experienţe arată că 75 de waţi sunt mai mult decât suficienţi pentru a provoca reacţiile neurologice aşteptate.

Notaţi totuşi că iluminarea este mult prea slabă pentru a provoca un incident negativ asupra ochiului la 1,50 m, distanţă la care trebuie amplasată lampa. Nu există nicio degajare de căldură care ar putea jena ochiul. Orbirea provocată de farurile unei maşini este mult mai gravă decât aceea a Lămpii Fosfenice.

Mai mult, noi cunoaştem numeroase persoane din lumea scenei, în special actori de comedie, care ne-au mărturisit că au făcut fosfene cu proiectoarele de cinema sau teatru, fără nicio problemă, şi au observat că memorează textele într-un timp record.

Cum se face o post-fosfenă?

Fixaţi un bec fosfenic special sau o Lampă Fosfenică timp de 30 de secunde, apoi în obscuritate, cu ochii închişi, observaţi pata de culoare care apare în câmpul vizual.

În întuneric, fosfena se prezintă ca o pată cu culori schimbătoare, care persistă timp de trei minute.

Pentru mai multe informaţii, a se vedea Universul Energiei Fosfenice ca şi Cromos nr. 2 care se pot descărca gratuit în acest site.

Fosfena mea nu rămâne nemişcată în câmpul vizual.

Fosfena urmăreşte mişcările, chiar involuntare, ale ochilor dumneavoastră. Practicarea regulată întăreşte muşchii perioculari şi într-un timp scurt nu vor mai fi alunecări către dreapta, stânga, jos sau sus.

My phosphene disappears for long periods of time.

Fosfena se supune ciclurilor alternanţei cerebrale. Fiecare culoare care apare în câmpul vizual este întreruptă de un timp de dispariţie numit fosfenă negativă. Dacă acest timp de dispariţie vi se pare anormal de lung, aceasta indică o perturbare fiziologică ale cărei cauze pot fi multiple: lipsa somnului, starea depresivă, ingerarea de medicamente şi, mult mai rar, o problemă oculară sau neurologică.

Fosfena mea prezintă culori puţine sau deloc.

Dacă fosfena dumneavoastră nu urmează ciclul descris, aceasta indică o perturbare fiziologică ale cărei cauze pot fi multiple: lipsa somnului, starea depresivă, ingerarea de medicamente şi, mult mai rar, o problemă oculară sau neurologică.

Fosfena mea are un diametru mic.

Fosfena este proporţională cu diametrul unghiular al sursei. Cu o lampă ca lampa fosfenică de 18 cm diametru amplasată la 1,50 m distanţă, fosfena se prezintă în mod optim în câmpul vizual.

Cum se obţine o co-fosfenă sau fosfenă asociată luminii?

Fixaţi un bec fosfenic special sau o Lampă Fosfenică timp de 3 minute, apoi în obscuritate, cu ochii închişi, observaţi pata de culori care apare în câmpul vizual.

Pentru mai multe informaţii, a se vedea Universul Energiei Fosfenice ca şi Cromos nr. 2care se pot descărca gratuit în acest site.

Cum se observă lumina difuză?

Imediat după stingerea Lampei Fosfenice, poate să apară o luminozitate albicioasă în câmpul vizual. Această luminozitate nu este percepută decât de o persoană din zece. Ea nu durează decât câteva secunde.
Ea este imediat urmată de prima fază a fosfenei.

Regăsim această lumină difuză odată ce fosfena noastră va dispare complet. Ea poate să înceapă să apară după cinci minute, dar cel mai adesea după un sfert de oră de observare a câmpului vizual. Se prezintă sub forma unei luminozităţi albicioase, cu tente de gri care traversează ca un baleiaj câmpul vizual.

Prin ea însăşi, fosfena este de natură pur fiziologică şi fenomenul este bine cunoscut de medicina oftalmologică. Nu este nimic misterios aici, ea este datorată activităţii a trei tipuri de celule cu conuri prezente în ochi. În compensare, lumina difuză este astăzi o enigmă pentru ştiinţă. Ea prezintă proprietăţi uimitoare: este foarte transmisibilă prin telepatie. În întuneric total, chiar cu mai multe benzi pe ochi, se poate distinge perfect un obiect de formă pătrată sau circulară care o traversează. Ea este, în anumite condiţii, fotografiabilă. Se poate mula pe gândire (de obicei); i se poate de asemenea da o formă. Posedă în acelaşi timp proprietăţi calorice.

Pentru mai multe informaţii vezi. Mixajul Fosfenic în Pedagogie şi Explorarea Creierului prin Oscilaţiile Fosfenelor Duble.

A nu se confunda lumina difuză cu fosfena şi haosul vizuall.

Cum vedem haosul vizual?

Odată fosfena plecată, prelungiţi observarea câmpului vizual timp de 30 până la 45 minute. Uneori, acesta va fi traversat de o ceaţă colorată care poate fi întreruptă de prezenţa luminii difuze.

Trebuie să îndepărtăm ochelarii sau lentilele de contact pentru practicarea cu Lampa Fosfenică?

NU, aşa cum este menţionat mai sus, Lampa Fosfenică nu are proprietăţi calorice. Deci nu este necesar să îndepărtăm ochelarii sau lentilele de contact pentru practicarea Mixajului Fosfenic.

Trebuie să îndepărtăm ochelarii sau lentilele de contact pentru practicarea cu soarele?

DA, cu soarele este ABSOLUT OBLIGATORIU să îndepărtăm ochelarii deoarece produc un efect de lupă şi riscăm să provocăm o arsură a retinei, să îndepărtăm lentilele de contact deoarece provoacă o uscare a corneei şi o arsură la periferie şi să urmăm indicaţiile date de Dr. Lefebure (cf. Mixajului Fosfenic în Pedagogie) ca de exemplu:

Fiind tânăr, beţi mult pentru a favoriza vasomotricitatea capilarelor, ceea ce fluidifică sângele, ameliorează irigarea globilor oculari şi evită oboseala.

Nu consumaţi alcool nici apă gazoasă, gazul carbonic modificând vasomotricitatea capilarelor.

Şi mai ales nu priviţi fix mai mult de 2-3 secunde.

FIXAREA SOARELUI DUREAZĂ 2-3 SECUNDE, NU MAI MULT.

Note:

  • Post-fosfena solară este mai puţin frumoasă decât cea obţinută prin intermediul unei lămpi.
  • Co-fosfena solară este sistematică: nu se poate fixa soarele fără a avea o co-fosfenă asociată.
  • Diametrul fosfenei este proporţional cu diametrul unghiular ala sursei. Adică, cu cât sursa luminoasă este mai îndepărtată, cu atât fosfena este mai mică.

Nu fixaţi soarele înainte de a studia cartea: Mixajul Fosfenic în Pedagogie. Nu vă jucaţi cu ochii dumneavoastră.

Soarele.
Soarele este cu siguranţă cea mai bună sursă pentru a face fosfene deoarece efectele sunt mult mai puternice decât cu o lampă. Trebuie totuşi respectate precauţiile pe care noi le indicăm pentru ca această activitate să fie eficientă şi lipsită de pericol. Dintotdeauna şi în toate civilizaţiile, s-au practicat şi se practică mereu fixările soarelui. La origini, cultele solare sunt cele care au dat naştere tuturor religiilor, în special datorită „minunilor solare” (deplasări aparente ale soarelui, în realitate mişcări ale co-fosfenei solare) pe care le provoacă aceste fixări.

Reflectarea soarelui pe apă.
Practicarea cu reflectările soarelui pe apă provoacă o reînnoire a energiei nervoase ca şi o foarte mare stimulare mentală şi intelectuală. Multora le place să fixeze reflectările soarelui pe apă deoarece resimt o puternică stare de bine şi un calm profund, aşa cum este foarte des cazul pescarilor.

Cerul luminos.
Atunci cînd soarele este prea puternic, se poate uşor practica în loc fixarea cerului luminos. Acesta nu provoacă oboseală şi produce o puternică destindere fizică. Energia luminoasă se difuzează în ansamblul sistemului nervos, provocând un calm mental foarte mare. Din această cauză se adoarme frecvent ca urmare a practicii cu cerul luminos. Luminozitatea sporită a cerului este datorată reflectării razelor solare în straturile atmosferei.

Luna.
Este de asemenea posibil să se fixeze luna. Cultele lunii s-au dezvoltat în ţările unde cerul este foarte degajat. Se folosea fixarea lunii sau cea a reflectărilor sale pe apă sau pe o suprafaţă reflectorizantă (scoică, platou de argint, etc.).

Fixarea stelelor.
Fixarea stelelor este puţin utilizată în mod conştient deoarece există tendinţa să credem că intensitatea este prea scăzută şi că nu se poate face o muncă eficace cu fosfenele stelare. Nu este aşa. Practicarea cu stelele este foarte interesantă şi produce la fel de numeroase fenomene psihice. Numeroşi astronomi, atât profesionişti cât şi amatori, au putut-o constata ca urmare a unor astfel de fixări. Practicând cu regularitate fixarea stelelor, se pot produce de asemenea ceea ce s-ar putea numi „minuni stelare”.

Flăcările focului.
Este rar să nu fie plăcută fixarea unui foc de şemineu sau a focului de tabără. În aproape toate tradiţiile, istoriile sunt povestite lângă foc, nu numai pentru a se încălzi ci pentru că intensitatea luminii şi mişcarea ritmică a flăcărilor stimulează creativitatea şi inventivitatea.

Definiţia pe care o putem găsi în enciclopedii pentru cuvântul „Helioterapie”:
„Lumina este benefică pentru plante, animale şi fiinţele umane”

Este preferabil să fixezi răsăritul sau apusul soarelui?

În ambele cazuri, răsăritul şi apusul soarelui furnizează o luminozitate „blândă”, dar nu uitaţi sfaturile de mai sus.

Şi nu uitaţi niciodată regula: minimum de iluminare pentru maximum de fosfene.

Care sunt celelalte surse luminoase cu ajutorul cărora se pot obţine fosfene?
  • Reflectarea soarelui pe apă.
  • Fixarea stelelor (mai ales luceafărul de seară).
  • Luna.
  • Flăcările focului.
Este posibil să obţii fosfene cu o lumânare?

Numai cu lumânări foarte groase la care fitilul are un anumit diametru. Reţineţi totuşi că rezultatele vor fi foarte slabe, pentru a nu spune insignifiante, deoarece impactul asupra creierului nu este suficient de puternic pentru a provoca reacţia neurologică aşteptată. Mai mult, dacă ne apropiem prea mult, există riscul uscării corneei de la căldură şi provocării unui incident ocular. Este deci de preferat să nu se utilizeze lumânarea.

Nu reuşesc să-mi introduc gândul în fosfenă.

Cel mai important este să ne îndreptăm atenţia asupra gândului şi nu asupra fosfenei. Fosfena fiind prezentă obligatoriu, mixajul (amestecarea gândului cu fosfena) se va produce de la sine.

Ca urmare a ciclurilor alternanţei cerebrale există adesea o încrucişare între gând şi fosfenă. Uneori se vede fosfena şi alteori se percepe mai puternic gândul.

După cât timp se pot observa primele rezultate?

În domeniul pedagogic, trebuie să treacă în jur de o lună, timp minimum necesar pentru fortificarea şi crearea unor noi căi neurologice.

Este important de reţinut că efectele Fosfenismului se sprijină pe sentimentul evidenţei. În consecinţă, în majoritatea cazurilor, rezultatele nu se vor vedea decât în carnetele de note, la momentul examenelor sau când vom avea nevoie să ne solicităm memoria cu privire la unele lucruri asimilate sub fosfene. Ţinând cont întotdeauna de acest sentiment al evidenţei propriu Fosfenismului care ne ascunde deci cauzele, rezultatele vor fi în cea mai mare parte a timpului observate de anturaj mai mult decât de noi înşine.
În cazul unui copil, mai ales profesorul său şi colegii îşi dau seama primii de progres, apoi părinţii la vederea carnetului de note (carnetul şcolar).

Ce este o sare fosfenică?

Amestecul gândului cu fosfena conferă gândirii o claritate sporită. Doctorul Lefebure a numit SARE FOSFENICĂ această foarte mare claritate a gândirii produsă de fosfenă. Această noţiune de „sare fosfenică” trebuie interpretată în sens simbolic şi filozofic în calitate de rezultat al combinării gândului cu fosfena, la fel cum, în fizică, este nevoie de un acid şi o bază pentru a forma o „sare” care provoacă o degajare de energie.

Într-adevăr, lumina este o energie care, atingând ochiul, provoacă reacţii chimice şi electrice în creier, ceea ce produce sincronizări între celulele cerebrale, accelerând şi amplificând procesele fiziologice. Scurta fixare a aunei surse luminoase aduce o energie suplimentară în ansamblul masei cerebrale, ceea ce ameliorează capacităţile mentale (memoria, ideaţia, creativitatea, iniţiativa, etc.), în consecinţă toate aspectele inteligenţei.

Care sunt diferitele categorii de fosfene pe care nu le utilizăm în Fosfenism?

Fosfenele patologice.
Fosfene produse de o maladie. La fel pentru acufene.
Nu utilizăm fosfenele şi acufenele patologice care nu pot fi folosite şi trebuie să facă obiectul unui tratament medical.

Fosfene produse de halucinogene.
Halucinogenele produc fosfene care se prezintă sub formă de halucinaţii asociate în anumite cazuri unei stări de bine temporare. Totuşi, halucinogenele produc de asemenea leziuni organice şi cerebrale. Efectele sunt diametral opuse efectelor Mixajului Fosfenic pe care noi îl studiem, chiar dacă cele două procese sunt paralele.

Drogaţii care încep practicarea Fosfenismului ajung să scape de dependenţa de droguri, deoarece Fosfenismul întăreşte structurile psihologice ale individului.

Fosfene prin comprimare.
Este posibil să se producă fosfene printr-o apăsare a mâinilor pe globii oculari. Această tehnică este frecvent utilizată de yoghini, dar în timp ea poate produce o deplasare a cristalinului. Din această cauză noi nu o folosim.
Dacă primiţi un pumn în ochi, veţi vedea „treizeci şi şase de lumînări (stele verzi)”: acestea sunt fosfene.

Care sunt diferitele categorii de fosfene pe care le utilizăm în Fosfenism?

Folosim în principal categoria fosfenelor pe care oftalmologii o numesc „imagini remanente”, „imagini de persistenţă retiniană” sau „post-imagini”, pe care le putem provoca în numeroase moduri. Printre altele, persistenţa retiniană este unul dintre cele mai importante principii din cinematografie: într-adevăr, în 1829, un belgian pe nume Plateau, a descoperit că imaginea lasă o urmă pe retină timp de o zecime de secundă. Plecând de aici, o serie de zece imagini care se succed într-o secundă crează senzaţia de mişcare. Primul aparat al acestui inventator se numea Fenocistoscop. Se vede că fosfena are, sub această formă, un viitor foarte frumos…

Noi folosim şi lucrăm doar cu fosfene şi acufene FIZIOLOGICE.

De unde vine cuvântul „Fosfenă”?

Originea cuvântului „fosfenă”:
Cuvântul fosfenă vine din grecescul „phos”, lumină şi „phainein” care vrea să însemne „a apărea”, dar şi „a străluci”. Cuvântul „fenă” a fost creat în 1834 pentru nevoile chimiei, în cazul căreia desemnează nucleul benzenului. De aici denumirile derivaţilor săi care conţin aceeaşi rădăcină, „fenolul” fiind cel mai important. El a fost denumit astfel pentru că este de asemenea strălucitor.

În 1838 aceeaşi rădăcină este refolosită. Cuvântul „fosfenă” este utilizat de doi cercetători din domenii diferite. Naturalistul Lelorgne de Savigny (1777-1851) îl foloseşte pentru a denumi o varietate de licurici, iar fiziologul Venzac pentru a denumi senzaţiile luminoase spontane.

Doctorul Lefebure a creat cuvântul „Fosfenism®” făcând ceea ce în gramatică se numeşte un neologism prin restricţionare plecând de la cuvântul fosfenă, a cărui rădăcină principală vrea să însemne lumină şi aminteşte de Phoebus, Soarele. Acest termen este de asemenea foarte armonios pentru desemnarea ansamblului tehnicilor fosfenice. Mai mult, noi utilizăm termenul „imagini mentale”. Pentru a evita o prea mare confuzie între noţiunile „imagini mentale” şi „imagini de persistenţă retiniană”, noi le desemnăm pe acestea din urmă prin cuvântul „fosfenă”. Această terminologie este importantă deoarece, în textele antice, se găseşte descrierea fosfenelor, dar autorii, neposedând termeni care să poată descrie şi desemna aceste percepţii subiective, au utilizat frecvent termenii „culori” sau „lumină”, ceea ce face ca textele lor să fie greu de înţeles.

Astfel, într-un fragment din ale sale „Parva Naturalia”, Aristotel descrie fosfena prin apropierea dintre culori şi post-fosfena solară:

« (…) impresia nu este doar în organele care sunt sediul senzaţiei ci de asemenea în organele care au încetat să simtă şi ea este în profunzime şi la suprafaţă. Aceasta este evident atunci cînd simţim un lucru în mod continuu: când în final se trece de la o senzaţie la alta, impresia urmează senzaţia, de exemplu când trecem de la soare la întuneric: se ajunge în final la a nu se vedea nimic, pentru că mişcarea provocată în ochi de lumină persistă încă. Şi dacă privim timp îndelungat o singură culoare, fie albă, fie galbenă, ea apare acolo unde ne îndreptăm privirea. Şi dacă am clipit din ochi privind soarele sau un alt obiect strălucitor, pentru cei care l-au observat urmând linia dreaptă – urmărind această linie dreaptă vederea ajunge să se obişnuiască – apare mai întâi ca şi cum este de această culoare, apoi devine roşu, mai departe purpuriu până când devine negru şi dispare »

ARISTOTEL. Mici Tratate de Istorie naturală, Societatea Ediţiei „Les Belles Lettres”, Paris, 1965, pagina 80 (text prelucrat şi tradus de Rene Mugnier).

Vederea mea nu-mi permite să obţin fosfenele, ce pot să fac?

Dacă nu suferiţi de acufene patologice, puteţi lucra cu echivalentul fosfenei la nivel auditiv, adică cu acufenele fiziologice. Tehnica rămâne aceeaşi: amestecarea gândului cu fena, în acest caz acufena (ţiuituri ale urechilor observate după ce canalele auditive sunt astupate). Conform Mixajului Fosfenic în Pedagogie.

Până la ce vârstă se pot face fosfene?

Totul depinzând de sănătatea ochilor dumneavoastră, trebuie să cereţi sfatul medicului sau oftalmologului.
Cu o zi înaintea morţii sale, Dr. Lefebure încă demonstra că poate citi texte scrise mărunt, la distanţă fără ochelari, dovadă, dacă mai este nevoie, a incredibilului efect benefic al fosfenelor asupra sănătăţii ochiului (cu condiţia bineînţeles, de a respecta regulile de iluminare pe care le-a definit în Mixajul Fosfenic în Pedagogie).
And furthermore, throughout his entire life he never wore glasses!

Pot folosi o lanternă din comerţ pentru a face fosfene?

Pentru sănătatea ochilor dumneavoastră, evitaţi toate lanternele din comerţ. Lampa Fosfenică de Buzunar (Lanterna Fosfenică) este echipată cu un filtru care cerne lumina şi este deci adaptată practicii fosfenice.

Pot folosi becuri din comerţ sau becuri economice şi să obţin rezultate cu acest tip de becuri?

Becul are un rol foarte mare în obţinerea rezultatelor. Doar un bec cu lumină naturală dă rezultate.
Nu toată lumea are la dispoziţie soarele sau reflectarea sa, şi pentru aceasta, pentru a răspunde nevoilor specifice ale practicanţilor, noi am fabricat un bec special, deoarece el răspunde dublei caracteristici de lumină de zi şi lumină naturală.
Două proprietăţi reunite într-un singur bec.
Acest bec este distribuit doar de Ediţiile Fosfenism.
Dacă mijloacele dumneavoastră financiare nu vă permit achiziţionarea acestui tip de bec sau dacă este necesar să vă faceţi o idee despre practică, puteţi utiliza un bec alb la care nu se vede filamentul şi fără notaţii vizibile pe el.