Mixajul Fosfenic

Fosfena Pedagogică

CUM SE FACE O FOSFENĂ?

Se obține o fosfenă fixând în jur de 20 de secunde un bec alb de tip „lumină de zi”, plasat la doi sau trei metri distanță. Aceste fixări scurte nu obosesc deloc vederea și constituie, din contra, o gimnastică oculară execelentă. În întuneric, fosfena se prezintă sub forma unei pete cu culori schimbătoare, care persistă pe durata a trei minute.

Culorile fosfenei

După stingerea lămpii fosfenice:

– fază scurtă verde
– timp de 1 minut galben înconjurat de o margine roșie
– în minutul următor culoarea dominantă a fosfenei este roșu/roz
– în al 3-lea minut fosfena este albastră

Notă: fosfena care servește în pedagogie poate dura, în funcție de persoane, între 3 și 4 minute și poate fi însoțită de scurte eclipse.
Pentru o informare completă vedeți i-caseta „ABC-ul Mixajului Fosfenic”.

DEFINIȚIE: Fosfenele sunt toate senzațiile luminoase subiective (definiție din dicționarul LITTRÉ). Ele corespund cu ceea ce oftalmologii numesc imagini de persistență retiniană, imagini remanente, sau post-imagini.

GENERALITĂȚI: Fosfenele reprezintă o metodă excelentă pentru analiza oricărei acțiuni asupra creierului. Ele permit determinarea, într-un mod sigur, a ceea ce este favorabil sau defavorabil bunei funcționări a creierului și a individului în general.

Atunci când se asociază fosfenele cu orice exercițiu tradițional sau cu oricare exercițiu modern de dezvoltare personală, noi multiplicăm efectele în proporții considerabile. În acest mod, noi obținem dezvoltarea memoriei, atenției, inteligenței, spiritului de inițiativă și a creativității, ceea ce reprezintă un minunat mijloc pedagogic.

Fosfenele reprezintă un veritabil accelerator al proceselor mentale. Ele ne permit să avem o acțiune directă asupra propriei gândiri, asupra conținutului, calității, organizării sale, deci optimizarea randamentului reflecției și întregii munci intelectuale.

Fosfenele au fost la originea tuturor descoperirilor Doctorului LEFEBURE.

Fosfenele sunt constituite mai ales din mișcări și ritmuri. Ori, mișcările și ritmurile reprezintă chiar definiția energiei. Această energie corespunde ritmurilor cerebrale. Fosfenele sunt reflexul amplificat al funcționării noastre cerebrale. Ele ne arată foarte exact cum funcționează creierul nostru, activitatea ritmică a celor două emisfere ale sale. Atenția, memoria, reflecția depind de alternața cerebrală.

PRINCIPIUL MIXAJULUI FOSFENIC

Producerea doar a fosfenelor nu dezvoltă nimic, sau aproape nimic, în domeniul mental, numai Mixajul Fosfenic dezvoltă ansamblul facultăților cerebrale. „Mixaj” înseamnă amestec.

Mixajul Fosfenic constă în reunirea unui gând cu fosfena

Această reunire se face în timp (păstrând un gând ales cu precizie înainte în timpul prezenței fosfenei), sau în aceeași perioadă în timp și spațiu (localizând imaginea mentală vizuală și auditivă în interiorul fosfenei). Acest al doilea mod de operare este mai eficient, dar mai dificil.

Pentru a obține rezultate clare cu privire la dezvoltarea capacităților mentale, trebuie asociate fosfenele cu munca noastră cotidiană, cu studiul nostru sau cu tema noastră de reflecție.